Businesscoach voor ambitieuze vrouwen
Laat ik ermee beginnen dat dit geen feministisch epistel wordt… maar als businesscoach voor ambitieuze vrouwen heb ik wel aantal dingen waarvan ik denk dat het goed is dat we dat wel even gezegd hebben 😉
Nou daar gaan we; ondanks dan we ondertussen in de 21ste eeuw leven en er enorme vooruitgang geboekt is op het gebied van gelijke kansen en vertegenwoordiging in leidinggevende posities…. zijn we er nog niet. En heel eerlijk door de huidige maatschappij is niet alles perse beter of makkelijker geworden. Even een aantal obstakels en valkuilen die ambitieuze vrouwen tegen kunnen komen op hun weg naar zakelijk succes.
1. Glazen plafond en beperkte vertegenwoordiging in leidinggevende posities
Een van de meest voorkomende uitdagingen voor vrouwen in het bedrijfsleven is het bestaan van een “glazen plafond”, waarbij vrouwen moeite hebben om door te dringen tot hogere leidinggevende posities. Ondanks hun vaardigheden en competenties worden vrouwen vaak ondervertegenwoordigd in bestuurskamers en executive teams. Deze beperkte vertegenwoordiging kan voortkomen uit verschillende factoren, waaronder genderstereotypen, vooroordelen en gebrek aan gelijke kansen bij promoties.
2. Werk-privébalans en moederschap
Voor veel vrouwen in het bedrijfsleven blijft het vinden van een evenwicht tussen werk en privé een voortdurende uitdaging, vooral in combinatie met moederschap. Vrouwen worden vaak geconfronteerd met de druk om hun carrière voort te zetten terwijl ze ook zorgen voor het gezinsleven en de opvoeding van kinderen. Dit kan leiden tot stress, schuldgevoelens en een gevoel van overbelasting. Alle ballen in de lucht….
3. Ongelijkheid in beloning en erkenning
Ondanks gelijke inspanningen en prestaties worden vrouwen nog steeds geconfronteerd met genderongelijkheid als het gaat om beloning en erkenning op de werkplek. Vrouwen verdienen gemiddeld minder dan mannen voor hetzelfde werk en ontvangen minder erkenning en lof voor hun bijdragen. Waar een man aanzien krijgt door een bepaalde houding/uitspraak krijgt een vrouw nog regelmatig plat gezegd een stempel van ‘arrogant, kenau, of bitch’. En denk nou niet dat dit altijd bewust gaat of dat jij dit zelf nooit doet. Ook hierin word jij onbewust beïnvloed o.a door zaken als de hoeveelheid mannelijke expert vs vrouwelijke experts in de media (zie nummer 7). Een ander interessant voorbeeld die dit onderstreept is de volgende: uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken als een vrouwelijke spreker door een man wordt aangekondigd dit heel goed is voor haar aanzien. Dit geeft direct autoriteit. De andere kant is als een man wordt aangekondigd wordt door een vrouw dan zorgt dit voor een gevoel dat de man betrouwbaar is. Interessant toch?
4. Rupsje nooit genoeg
Sluit mooi aan bij punt 2. Alles (goed) willen doen. Nou daar gaan we hoor:
- succesvol zijn
- aardig / behulpzaam zijn
- goede moeder zijn
- goede echtgenoot/ partner
- die gezellige vriendin zijn
- fit zijn
- sociaal zijn
- jezelf ontwikkelen
- reizen
- attent zijn
- bewust eten
- leuke dingen doen
- huis aan kant hebben
- gelukkig zijn, het liefst altijd uiteraard
- actief op social media etc etc.
Dat is niet alleen mega vermoeiend maar ook gewoon niet realistisch en kan, als je niet uitkijkt, ten koste gaan van je eigenwaarde….hallo neerwaartse spiraal. Nooit genoeg = nooit goed genoeg. Gooi daarbij de bizarre hoeveelheid prikkels die we tegenwoordig de hele dag te verwerken krijgen en het feest is compleet. Leuk feitje; vandaag verwerken onze hersenen per dag gemiddeld honderdtwintigduizend prikkels tegenover ‘slechts’ een flinke vijfentwintigduizend in de Middeleeuwen. Het gevolg van die lat zo hoog leggen is continue onrust in je lijf en steeds minder kunnen zijn in het moment en dus moeite hebben met opladen. Het gevolg? Continue in de overleefstand staan, je stress-systeem staat dan continue aan.
5. In de reddersrol
Alles willen fixen, oplossen voor de ander, even een tandje harder gaan lopen en hopla steeds verder bij jezelf vandaan. Voordeel is dat dit direct een goed gevoel geeft. Je voelt je nuttig en hopla dat shotje dopamine is weer in de pocket. Het nadeel is dat je steeds vaker nee tegen jezelf zegt, waarschijnlijk heb je dit niet door en praat je het goed voor jezelf. Gevolg; je houdt een ander in de luiers en houdt een cirkel in stand.
Als je niet uitkijkt plaats je jezelf ook nog in een soort assistent rol en gaan mensen steeds meer over je heen lopen. Ze gaan je niet alleen als vanzelf sprekend zien (en de extra stappen die je zet) maar het wordt normaal en er komt steeds meer bij. “Ach jo dat doet Monique wel eventjes…” En als je dan meer nee gaat zeggen en voor jezelf gaat kiezen ben jij opeens ‘wel erg veranderd en een trut geworden’…Au…en hopla jij weer terug in je oude gedrag en geen stap verder.
6. Het imposter syndrome
Een ander veelvoorkomend probleem onder ambitieuze vrouwen is het impostor syndrome, ofwel het oplichterssyndroom. Dit is het gevoel van twijfel over de eigen vaardigheden en prestaties, ondanks bewijs van succes. Vrouwen die lijden aan het impostor syndrome hebben moeite om hun successen te internaliseren en voelen zich alsof ze op elk moment ontmaskerd kunnen worden als bedriegers. Herken je dat? Hier even goed scherp zijn want twijfel aan jezelf is de perfecte voedingsbodem voor de Excuus Truus. Wil je deze dumpen? Check dan even deze blog. (Aanrader!)
Het overwinnen van dit syndroom vereist zelfreflectie, positieve bevestiging en het vermogen om de eigen prestaties objectief te beoordelen. En niet steeds maar weer een opleiding gaan starten of een extra certificaat halen om het gevoel te hebben ‘dat het dan wel goed genoeg is’. Kortom jezelf goed kennen maar ook blij zijn met jezelf.
7. Minder dan 25% vrouwelijke experts in de media
Van alle zakenmensen die in een nieuwsitem staan is slechts 23 procent vrouw*. Mannelijke experts zijn oververtegenwoordigd in de media en vormen op die manier de norm voor ‘de deskundige’. En hoe vaker dat is, hoe sterker dat verband wordt in je hoofd. Dat beïnvloed automatisch onszelf hoe we anderen en onze omgeving zien. Maar ook hoe we elkaar behandelen en welke keuzes we maken. Dus ook hier valt nog genoeg terrein te winnen.
*Bron: VIDM.nl
En nu dan?
Nou gas erop, gaan voor je droom en kappen met jezelf klein houden. Wees die vrouw waar andere vrouwen tegenop kijken en zich door laten inspireren om ook voor hun dromen en doelen te gaan. En als je ervoor gaat; houd dan alles hierboven in je achterhoofd zodat als je een keer even in een kuil valt niet direct in zak en as gaat zitten maar snapt wat er gebeurd is en weet wat je kunt doen.
Oh en heel belangrijk geef jezelf dan niet nog een schop na, kortom pas een beetje op jezelf. Het is niet altijd makkelijk en dat is wat het is. Maar je kunt wel leren om iets minder in het pieken en dalen ondernemen te komen. De Drive vs Flow balans behouden en het het voordeel is dat je dan consistent stappen kunt blijven zetten en niet jezelf opnieuw moet uitvinden en volledig herpakken of nog erger je passie verliest voor je vak.
“Ansjel coach jij alleen maar vrouwen?”
Nee zeker niet, ik ben niet alleen de businesscoach voor ambitieuze vrouwen maar ik coach er wel heel veel. En de resultaten liegen er niet om.
“Ben jij klaar om de beste versie van jezelf te worden en niet jezelf te verliezen terwijl jij je doelen behaalt?”
Als je bereid bent er vol voor te gaan, uit je comfortzone wil gaan en ook iets doet met advies dat je aangereikt krijgt plan dan gerust een kennismakingsgesprek in. Dan kijken we of we de klik hebben, denk ik met je mee en zal ik je een eerlijk advies geven of met mij werken voor jou nu de juiste keuze is.
Direct meer tips & trucs op het gebied van persoonlijk leiderschap? Download hier gratis het e-book: “Next level gaan als ondernemer – persoonlijk leiderschap als solide basis voor een succesvol bedrijf”.